Parçalanmış Bölünmüş Adliyeler son
Malatya’da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan’ın da katıldığı yürüyüş ile avukatlar, dağınık olarak hizmet veren adliyenin tek çatı altında toplanmasını talep etti.
6 Şubat depremlnde ağır hasar alan illerden biri olan Malatya’da adliye binası da ağır hasar alınca farklı kurum ve kuruluşlara ait 7 binada hizmet verilmeye başlandı. Bu duruma tepki gösteren Malatya Barosu bugün düzenlediği yürüyüş ile çözüm talep etti.
Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez, yeni adliye binasının 2 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Demez, “Bilindiği üzere 6 Şubat depreminde adliyemizin yıkılmasından sonra avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden, adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır. Malumunuz yeni adliye sarayının temeli hala atılmamış ve binanın 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülmektedir.
Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde 7 farklı ek binada hizmet vermektedir. Gelinen aşamada, hakim savcı odaları, mahkeme kalemleri,duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadığı bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların, bırakın hakim savcılara ulaştığına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız.
Yürüyüşümüz esnasında doğrudan tanık olduğunuz üzere, adliye binalarının bulunduğu yerler büyük araçların geçtiği, trafik akışının yoğun olduğu, şehirlerarası ulaşım yollarının hemen bitişiğindedir. Yol üzerinde bulunan inşaat şantiyeleri ve fabrikaların araç yoğunluğu da eklenince adliyeye varmak biz avukatlar için can pazarına dönüşmektedir.
Gördüğünüz binalarda, adliye faaliyetleri başladıktan bugune kadar onlarca maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği halde Bekleyip bir canın gitmesi halinde mi önlemler alınacaktır? Söz konusu noktalara acilen üst geçit, ışık ve kavşak düzenlemeleri yapılarak, gerekti önlemler ivedilikle alınmalıdır!
YOLLARDA ÖLMEK İSTEMİYORUZ SLOGAN
Deprem neticesinde adliye binası yıkılan Malatya'mızın en çok da bugünlerde adalete ihtiyacı vardır. Adliye binasının inşa süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan, verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır. Zikredilen ↑tüm sıkıntıları daha önce gerek kamuoyuna gerekse de yetkililere defaatle deklare etmemize rağmen hala somut adımlar atılmamış, mağduriyetler giderilmemiştir. İlimizin seçilmiş ve atanmış yetkililerinin bu konuya gerekli hassasiyeti ve göstermeleri artık elzemdir.
Bizler; TCK'ye göre yargı görevi yapan, Avukatlık Kanunu'na göre yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı temsil eden, Anayasa uyarınca ise yurttaşın hak arama özgürlüğünde meşru vasıta olan avukatlarız. Ancak son dönemde bölünüp çoğalan adliyeler, savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amaca uygun yapabilmeyi imkansız kılmıştır. Adliyelerin uygun, elverişli ve ulaşılabilir mekanlarda bulunması, yargı faaliyetlerinin mekansal olarak dağıtılmaması; avukatlık hizmetinin etkin ve yeterli sunulması kadar, vatandaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişim hakkının da gereğidir.
Her fırsatta söze döktüğümüz adliyelerin tek binada toplanması yönündeki taleplerimiz, maalesef karar verici ve uygulayıcılar tarafından görülmemekte, 21. yüzyıl Türkiye'sinde çoklu binalarda yargısal faaliyetlerin sürdürülüyor olması nedeniyle avukatların ve vatandaşların bina bina, adliye adliye dolaşma çilesi sona ermemektedir.
Avukatlar, binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirebilmek için insanüstü bir çaba harcamaktadır. Bu hal, zaman zaman adliyeler arasındaki gidiş gelişlerde duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır.
Durum, birbirinden bağımsız adliye binaları için işlem yapmak zorunda kalacak olan Adalet Komisyonu, Savcılık ve idari birimler açısından da farklı değildir. Bu sistemde işlerin yürütülmesinde güçlüklerle karşılaşılmaması mümkün değildir. Ayrıca duruşmalara yetişme cabası içerisinde olan meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın başına üzüleceğimiz hadise gelmeden adliye problemimiz bir an önce neticelenmelidir.
Adliye yapmak yada bölünmüş adliyeleri tek çatıda toplamak bizim görevimiz değildir. Buna rağmen;
YİMPAŞ BİNASI DEDİK OLMAZ DEDİNİZ
MALİYE BİNASI DEDİK YER YOK DEDİNİZ
YEŞİLYURT BELEDİYE BİNASI DEDİK VERMEDİNİZ
TEK ÇATI OLSUN ÇADIRDAN OLSUN DEDİK YAPMADIĞINIZ
ŞİMDİ SORUYORUM MALATYADA EK BİNALAR DEĞİL, TEK BİNA İÇİN NE YAPTINIZ.
BÖLÜNMÜŞ ADLİYE İSTEMİYORUZ SLOGAN
Bu nedenle, biz Malatya Barosu avukatları olarak elverişsiz koşullarda hizmet veren adliye birimlerinin bir araya getirilmek suretiyle, herkes için en uygun çözümün oluşturulmasını ve bu çileye son verilerek yargı hizmetlerinin tek ve güvenli bir binada toplanması için gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını umuyor, bıkmadan, usanmadan, vazgeçmeden bu süreç için mücadele edeceğimizi bildirmek istiyoruz.” diye konuştu.
"Bölünmüş adliye sorunu en çok da Malatyalıların adalete erişim sorunudur"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, asrın felaketinden en çok etkilenen iller arasında adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğunu belirterek, “Bu kadar ağır bir süreçte yargılama faaliyetlerinin tekrar başlamasıyla beraber Malatya Baromuz ilk günden itibaren hem mesleki bir sorun olan hem de hem de yurttaşların adalete erişim sorunu olan adliye sorununa defalarca dikkat çekmiş yeni bir adliyenin zaten daha önceden de ihtiyaç bulunan yeni bir adliyenin inşaat sürecinin hızlı şekilde iletilirken geçiş sürecinde de mağduriyetlere son verecek yöntemleri ilgili makamlara iletmiştir” dedi.
Bugün adalete erişim hakkının Malatya’da avukatların mesleki bir sorunu haline geldiği gibi tüm Malatyalıların da temel adalete erişim hakkı sorununa dönüştüğünü ifade eden Sağkan, “Baromuz ilk günden itibaren bu soruna dikkat çekmektedir. Bölünmüş adliye sorunu sadece avukatın mesleki bir sorunu değildir. Bölünmüş adliye sorunu en çok da Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Baromuzun önerileri doğrultusunda öncelikle yapım ihalesinin sonuçlandığını bildiğimiz yeni adliye sürecinin Malatya’nın kendine özgü durumu göz önüne alınarak ivedilikle inşaat işlemlerinin başlatılması ve Malatya’ya yakışan yeni bir adliyenin hızlı şekilde hayata geçirilmesi için adımların atılmasını talep ediyoruz. Bunun yanında baromuzun da önerileri doğrultusunda bu geçiş sürecinde gerçekten Malatya’daki 7 ayrı bölüme ayrılmış adliye sorununa geçici de olsa bir çözümün bulunarak Malatya’da hem avukatların hem de vatandaşların yaşadığı bu çileye bir son verilmesi için bugün buradayız” diye konuştu.
Açıklamaların ardından avukatlar ellerinde pankartlarla hukuk mahkemelerinin olduğu alandan ceza mahkemelerinin bulunduğu bölgeye sloganlar eşliğinde yürüdü.